Kuih lepat kacang hijau

 KUIH LEPAT KACANG HIJAU


150gm tepung beras

50gm tepung jagung

1 cawan gula merah

1 1/2 cawan air

1/2 cawan gula pasir (ikut kemanisan)

1 1/2 cawan santan kotak

1 cawan kacang hijau (direbus dulu)

1/2 sudu kecil garam


1. Satukan tepung beras, tepung jagung, santan dan air dalam 1 mangkuk, gaul hingga sebati.


2. Tapiskan ke dalam periuk dan buka api perlahan. Masukkan gula, gula merah dan garam.


3. Kacau sampai pekat likat dan jangan berhenti kacau. Bila adunan sudah sedikit pekat masukkan kacang hijau.


4. Biarkan adunan sejuk sikit baru masukkan ke dalam daun pisang dan bungkus kemas.


5. Kukus kuih lepat kacang hijau hingga masak kemudian sejukkan dalam peti sejuk sebelum dinikmati.


Resepi & foto : Muhamad Fadzul Ilahi Azhar


Comments